Ryggproblem

Mellan 50 och 80% av befolkningen drabbas någon gång under livet av rygg- och/eller nacksmärta. Det är endast hos en mindre andel som man finner en specifik diagnos. Med hjälp av patientens uppgifter, undersökning av specialister på ryggsmärtor och eventuellt röntgen eller magnetkameraundersökningar kan man skilja ut de patienter som kan få hjälp av naprapater, kiropraktorer eller sjukgymnaster, och de som behöver kirurgi. Ett exempel på diagnoser där patienten kan behöva kirurgisk hjälp diskbråck, spinal stenos, cancertumör i ryggmärg, infektioner eller benskörhet. Kirurgi är ibland motiverad vid diskbråck och spinal stenos. Sjukdomar och degenerativa diagnoser i ryggraden kan också påverka ryggmärgen och nervrötter med smärta och neurologiska bortfall i nervrötter, tex känsel, muskelfunktion eller reflexer.

Vid ryggmärgs- eller cauda equina krävs akut utredning och omhändertagande för att inte bestående funktionsnedsättningar ska uppstå.

Vanliga sjukdomar vid degenerativa tillstånd. Med degenerativa tillstånd menas nedbrytande, och man måste förstå att nedbrytning i kroppen pågår konstant, men också ett uppbyggande system. Med degenerativa sjukdomar menar man när kroppen bryts ner i större takt än vad som byggs upp, vilket är normalt när vi åldras. Vissa åldras dock i förtid och detta märker man av i olika typer av ryggsjukdomar.

Degenerativa tillstånd

Alla människor får åldersrelaterade förändringar i ryggen ju äldre vi blir. De kan sammanfattas med den medicinska termen spondylos, som innefattar sänkta diskhöjder, benpålagringar på kotkropparna och artros i facettlederna. Vid röntgen ser man bara förändringarna vid tiden då röntgenbilden togs, vilket innefattar alla degenerativa förändringar hittils under livet, och är därmed ingen klar faktor för att beskriva baserat på radiologiska undersökningar varifrån smärtan kommer. I de läget är det lämpligt att remittera till kiropraktor eller naprapat för vidare undersökning av muskler, leder och de samband som dessa ger i ryggen. Med åldern så kommer disken att degenerera. Normalt så tappar disken höjd under dagen, för att under natten åter öka vätskan och återfå sin normala höjd. I vissa fall så återfår inte disken sin normala höjd och vi har ännu ett degenerativt tillstånd.

Diskbråck

Om disken är försvagad så kan den brista. I det fallet så kmmer delar av diskens innanmäte att trycka ut mot vävnader utanför disken, tex nervrötter. "Sann" ischias är då ett diskbråck uppstår i nedre delen av ländryggen och då disken trycker på nervrötterna till L5-S1 rötterna, med utstrålning på baksida ben ner till foten och med svårigheter att gå på tå eller häl också kan uppstå. Medianåldern för diskbråck ligger runt 40 år, där de allra flesta uppstår i den nedre delen av ländryggen, medans endast några få procent i L3-L4-regionen.